Inclusief en toegankelijk boekje over uitkering

Illustreren voor laaggeletterden

Laaggeletterdheid is een complex probleem. In Nederland is ongeveer 10% van de bevolking tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven, en dat belemmert hun functioneren in de samenleving. Illustraties helpen om belangrijke informatie toegankelijk en begrijpelijk te maken.

Bij ISD Brabantse Wal, de uitkeringsinstantie van de Gemeente Bergen op Zoom, staat het centraal dat alle burgers toegang hebben tot duidelijke informatie over uitkeringen, waardoor zij zich volledig bewust kunnen zijn van hun rechten en plichten.

illustratiestijl ontwikkeling

Creatieve en actuele vertaalslag

De opdracht: Ontwikkel een illustratiestijl voor de brochure ‘Een uitkering van de ISD Brabantse Wal, informatie over uw rechten en plichten’ en voorzie elk hoofdstuk van illustraties die het onderwerp verhelderen en ondersteunen. Verzorg samen met de aangeleverde teksten de complete vormgeving, met als resultaat een samenhangend informatieboekje.

Een beknopte maar duidelijke briefing van de klant. Wij maken de vertaalslag in een debriefing, als uitgangspunt voor de uitwerking van de opdracht. Hierbij adviseren wij onze opdrachtgever rondom toegankelijkheid, inclusie en laaggeletterdheid. Als voorbeeld: om vanuit de overheid een document voor iedere burger (waaronder blinden/ slechtzienden) daadwerkelijk toegankelijk te maken, moet het voldoen aan specifieke richtlijnen.

Positief en serieus
in stijl

In ons onderzoek naar welke illustraties het beste werken en aansluiten bij het onderwerp, maken we eerst een analyse van de verschillende beschikbare stijlen. Illustraties zijn niet slechts decoratieve elementen: door de juiste stijl te kiezen, versterk je de boodschap en raak je het publiek (je doelgroep) op een dieper niveau. In dit geval zijn de uitkeringsgerechtigden binnen de gemeente Bergen op Zoom de beoogde doelgroep.

Met simpele beelden, van positieve en serieuze karakters die op ons lijken en alledaagse zaken ‘verwoorden’, is de illustratiestijl doorgevoerd in het gehele informatieboekje. Op een subtiele manier zijn de illustraties deels met een accentkleur ingekleurd. Ze zijn hierdoor eenvoudig, doeltreffend en op allerlei ondergronden (kleuren/ tinten) in te zetten, waardoor je flexibiliteit in de vormgeving creëert.

Uitgekiend kleurenpalet

Met het logo als richtlijn is een kleurenpalet ontwikkeld waarin we de basiskleuren hebben ‘verzacht’ en aangevuld met een extra kleur. De kleuren zijn zo gekozen dat ze voor on- en offline dezelfde uitstraling en intensiteit hebben: de ‘vertaling’ van de kleuren is gelijk voor zowel RGB als CMYK. Dit betekent dat je geen extra kleurenpalet hoeft te creëren.

Vormgeving

Op de spreads zie je waar van toepassing een verdeling in kleurvlakken, voor een duidelijk onderscheid tussen de hoofdstukken. Het gekozen font heeft een vriendelijk karakter en beschikt over meerdere gewichten binnen de familie, naast de standaard regular, italic en bold. Daarnaast is er rekening gehouden met toegankelijkheid, waardoor het font in een groot corps wordt gebruikt.

Terug naar werk