Heldere wegwijzer voor maatschappelijke opvang

Ketenproces Begeleid thuis en Beschermd verblijf in Amsterdam

In de dynamische wereld van maatschappelijke opvang streven professionals en cliënten ernaar om een gestroomlijnde route te bewandelen. De Gemeente Amsterdam had als doel het in kaart brengen van het ketenproces van Begeleid Thuis en Beschermd Verblijf middels een heldere praatplaat. Deze visuele wegwijzer heeft als hoofddoel zowel professionals als toekomstige cliënten te informeren over het nieuwe proces, van aanmelding tot en met uitstroom.

Studio oOdesign heeft deze opdracht met beide handen aangenomen.

Heldere wegwijzer

Deze informatieve tool is bedoeld om in een overzicht de verschillende stappen binnen het opvangtraject makkelijk en overzichtelijk in te zien en efficiënter navigeren en is daarmee in het belang van degenen die zij ondersteunen. Daarnaast is het voor cliënten een helder overzicht van wat zij kunnen verwachten gedurende hun reis door het maatschappelijke opvangsysteem. De praatplaat fungeert als een gedeelde taal, waardoor alle betrokkenen beter met elkaar kunnen communiceren en begrip kunnen kweken voor elkaars perspectieven en behoeften.

Illustraties vanuit het perspectief van de cliënt en medewerker

De opdracht is helder: het complexe ketenproces van ‘Begeleid Thuis’ en ‘Beschermd Verblijf’ moet worden ontward en overzichtelijk gemaakt in 6 duidelijke stappen. Elke stap verdient zijn eigen illustratie, en gezamenlijk vormen ze een praatplaat die zowel het cliëntenperspectief als het medewerkers verhaal omarmt.

Deze serie illustraties, verenigd in een praatplaat, vertelt niet alleen het verhaal van het ketenproces; het belichaamt de samenwerking tussen cliënten en medewerkers, waarbij begrip en ondersteuning de bouwstenen zijn voor een succesvolle reis naar herstel en welzijn.

De gewenste uitstraling

De briefing van de klant betreft de gewenste uitstraling is: vrolijk, menselijk en met duidelijke processtappen. De behoefte aan een praatplaat die ondersteuning uitstraalt en tegelijkertijd de heldere, gestructureerde stappen van het opvangproces weergeeft.

In het hart van deze praatplaat staat de cliënt – neutraal en toegankelijk, een vertegenwoordiging van de diverse populatie die dit proces doorloopt.

Elke stap van het proces wordt een weergave van de menselijke interactie waarin de samenwerking en ondersteuning wordt benadrukt.

Uitwerking

Belangrijk is dat de illustraties niet slechts eenmalig dienen, maar flexibel inzetbaar zijn. Of het nu op een presentatie is, op een website of als printmateriaal, de afbeeldingen moeten hun helderheid en kracht behouden. Deze veelzijdigheid garandeert dat ze effectief communiceren, ongeacht het medium of de setting.

De individuele illustraties alsmede de praatplaat moeten op papier, alsmede online werken. De boodschap moet toegankelijk zijn voor een breed publiek, ongeacht de manier waarop ze worden gepresenteerd.

In de praatplaat zien we niet alleen een informatieve weergave van het opvangproces. Dit visuele verhaal dient als een heldere gids, die de stappen van deze cruciale reis weerspiegelt.

Terug naar werk