Huisstijlontwikkeling

Het logo en de huisstijl zijn vaak het eerste wat een potentiƫle klant zal zien en het is van belang om een goede eerste indruk te maken. Een professionele huisstijl met bijbehorend logo kenmerken zich door een passend ontwerp en weloverwogen kleurgebruik. Op deze wijze stralen ze uit wat de kernwaarden van een organisatie zijn. Potentiƫle klanten kiezen immers niet alleen op basis van de informatie die een organisatie verstrekt, maar ook het gevoel dat een organisatie bij hen opwekt.

Alles waar je organisatie voor staat wordt vertaald door de huisstijl. Vaak wordt een huisstijl ook aangeduid als corporate identity. Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor de communicatie van je bedrijf naar buiten toe met beeld en gedrag. Het logo is het belangrijkst element van je huisstijl. Via verschillende huisstijl-elementen wordt het vertaald richting huisstijldragers zoals je website,  briefpapier, PowerPoint. Als deze dragers consistent worden gebruikt, dan zorg je voor herkenning bij het publiek.

Logo

Het logo is het belangrijkste herkenningspunt van jouw onderneming. Het is daarom essentieel dat deze de juiste uitstraling heeft. Een mix tussen betrouwbaarheid en professionaliteit is daar onderdeel van. Kleur, typografie, vormen- en beeldtaal zijn de overige pijlers waar een huisstijl op stoelt.

Handboek

En als de huisstijl er dan is, is het belangrijk de richtlijnen in een huisstijlhandboek (brandbook of huisstijlreglementenboek) vast te leggen. Dikwijls werken meerdere mensen in een organisatie met een huisstijl of werkt een organisatie met meerdere leveranciers als het gaat om het ontwerp of de ontwikkeling van huisstijldragers (bijvoorbeeld ICT partijen, drukkers en ontwerpers). In dit huisstijlhandboek staan alle regels en richtlijnen omschreven die van toepassing zijn voor het consistent doorvoeren van de huisstijl, zoals logogebruik, kleurgebruik en de waardes van deze kleuren, lettertype en fotografiegebruik.

De digitale versie van het handboek heeft als groot voordeel dat op elk gewenst moment eenvoudig aanpassingen kunnen worden aangebracht .